Sild er en attraktiv fisk, der er hurtig voksende og fisken fanges ofte i større mængder. Det gør fisken til et mere miljøvenligt alternativ sammenlignet med nogle af de mere overfiskede arter. Det altid en god idé at vælge sild, der er fanget på en ansvarlig måde, som f.eks. mærket med MSC (Marine Stewardship Council), der understøtter, at fisken kommer fra et bæredygtigt fiskeri.

spis fisken

 Sild 

  • Sild er en alsidig og sund spisefisk, der kan tilberedes på mange måder – marineret til røget, stegt eller som en del af en lækker salat. Den er rig på næringsstoffer og omega-3 fedtsyrer og er en vigtig del af mange nordiske madretter og festmåltider. Det er altid en god idé at holde øje med lokale fangstmuligheder da frisk sild bare er sagen.

 Filetering

  • Filetering af sild er en proces, der kræver lidt teknik, men det kan være meget tilfredsstillende, når man først har styr på det.
  • Arbejd med friske fisk: Frisk sild er nemmere at filetere, og du får bedre kvalitet på dine fileter.
  • Der arbejdes fortløbende på video se evt. månedens tip (Video)
 

 Rens fileterne 

  • Skær eventuelle rester af ben og skind væk fra fileterne, og skyl fileterne igen – nu er silde fileterne klar til tilberedning!

 

Stegning (se video)

  • Ingredienser:  fileter, salt, peber, smør eller olie.
  • Fremgangsmåde:
    1. Tør fisken og paner fileterne med æg, mel salt, peber.
    2. Varm smør eller olie på en pande over medium varme.
    3. Steg fileterne i 2-3 minutter på hver side, indtil de er gyldne og gennemstegte.
 
 Bagning

  • Ingredienser: fileter, olivenolie, citronsaft, krydderier (f.eks. dild, persille).
  • Fremgangsmåde:
    1. Forvarm ovnen til 180 °C.
    2. Læg fileterne i et ovnfast fad med alufolie. Tilsæt smør/ olivenolie og citronsaft, og krydr med ønskede krydderier.
    3. Bag i ca. 15-20 minutter, indtil fisken flager lidt.

 

Grilning

  • Ingredienser: fileter, marinade (f.eks. olivenolie, citronsaft, hvidløg).
  • Fremgangsmåde:
    1. Marinér fileterne i ca. 30 minutter.
    2. Forvarm grillen til medium varme.
    3. Grill fileterne i 3-4 minutter på hver side, indtil de er møre.
 
 Dampning
 
  • Ingredienser: fileter, grøntsager (f.eks. broccoli eller gulerødder), krydderier og hvidløg/løg.
  • Fremgangsmåde:
    1. Placer fileterne i en dampkurv sammen med grøntsagerne.
    2. Damp i ca. 10-15 minutter, indtil fisken er gennemstegt.
 
 

 Sild er februar fisken – se opskrift her.. 

spis de 10 pelagiske spisefisk

SILD
SARDIN
HORNFISK
MAKREL
BONITO
MØRKSEJ
HVILLING (delvis bund)
TORSK (delvis bund)
LYSSEJ (delvis bund)
LANGE (delvis bund)

Frisk fanget fisk

KØB VED FISKEMAND
SPIS PÅ FISKERESTAURANT
TILBERED HJEMME